måndag 30 juni 2014

Lite mer blommande blommor

Ja, jag bestämde mig plötsligt för att jag ville ha mer blommande blommor bland grönsakerna. Egentligen var jag inte där för att köpa blommor, men så blev det i alla fall visst...!
Det slank med lite olika sorter. Blev en hel del lila blommor, men även lite gult och orange ör att få mer färgklickar. SKulle kanske hållt mig till en färgnyans, men när denna kruka var färdig planterad, så tyckte jag att det blev bra med färgkombinationen.
Minsta sonen fick trängas med lite blommorna i vagnen - gick hur bra som helst efter att jag mutat honom lite först...

söndag 29 juni 2014

Tusen trädgårdar 2014

Idag var det Tusen Trädgårdar runt om i landet. Jag besökte 7 av dem, samt en trädgård som inte var med, men som vi passerade på väg till en annan trädgård.
Så mycket vackert och roligt jag sett idag!!! 
Här är några få axplock av allt som jag sett!
Några av trädgårdarna som jag besökt:
Anna - Goda stunder och Tokiga ideer
Maria - Almbacken
Anna - Annas pinnar och perenner
Gunnel - Gunnels blogg
Lian - Lians lilla trädgård

Tack till alla er som låter oss få besöka er och era trädgårdar, att få se allt fint ni gör och bli inspirerad och få tips!!
Så mycker som snurrar i huvudet efter denna dag...   ;-)

lördag 28 juni 2014

Bara vara

I eftermiddags tog jag mig en stund i hammocken med en ny bok (Jag har lyckats läsa ut en redan, trots att det inte är så många lästillfällen...).Barnen plaskade i poolen, mannen målade brädor/reglar, lite musik på telefonen, avslappnat.
Vi hade fint väder idag, trots alla prognoser/varningar om regn. Hade en del trädgårdsbestyr, tvätt och en lägerväska att packa, men jag behövde bara vara en stund - så skönt! Det är detta som är ledighet och semester!!

fredag 27 juni 2014

Välkommen besökare

Jag tycker att det är för lite insekter i trädgården. Idag, Hela dagen, har jag dock sett ett par humlor som frenetiskt jobbat sig fram på den bedårande fjärilslavendeln (har ett par stycken). En besökare som är hjärtligt välkommen och som får återkomma med sina vänner ;-)


På tal om besökare - på söndag är det dags för Tusen Trädgårdar. Klicka HÄR för att komma vidare till deras sidor. Jag och grannen ska åka iväg och besöka några trädgårdar! SÅ roligt det ska bli - ser verkligen fram mot detta - spännande att få se några trädgårdar live som man tassar runt i virutuellt. Ska du besöka någon öppen trädgård på söndag??
Tusen trädgårdar

Nyckfullt väder...

Det gick ut lite varningar om att det kunde bli riktigt busväder idag - regn och hagel. Detta tog jag lite lätt på, tills det började mullra rätt bra runt omkring oss. När sonen plötsligt säger "Såg du blixten mamma?", bestämde jag mig för att snabbt möblera om bland mina blommor igen - denna gång för att skydda dem från eventuell hagelskur. Som jag nämnde i gårdagens inklägg är det bra med krukor då man kan flytta dem ganska lätt...
Tanken var att de skulle få skula under det stora (enda) trädet.
 När man vände blicken åt söder, var det klar blå himmel och strålande sol...
 ... men mot norr övergick himlen till mörkgrå ton och det mullrade en hel del...
... men det kom endast ett par stänk här. Längre österut och även norröver vet jag dock att marken blev vit av allt hagel som kom.
Nu är alla krukor tillbaka på sina nya platser igen. Denna gång hade jag möjlighet att skydda mina fina plantor som förhoppningsvis ska ge fin skörd. Det visade sig dock att det inte behövdes. Det blev lite extra träning med krukor som vikter ;-)

onsdag 25 juni 2014

Ommöblering

Efter att jag och barnen målat lite tavlor på gräsmattan idag, valde jag att ägna mig åt att möblera om bland växterna på trädäcket. Plötsligt insåg jag den stora fördelen med att odla i kruka - så enkelt och lätt det var att flytta runt växterna. Om/när det inte blev riktigt som jag tänk mig det, var det lätt att flytta på växterna igen!!!
I vårt förra hus flyttade jag inte så mycket - det krävde ju att man skulle gräva upp allt det som man ville flytta...

Det hela började med att jag äntligen fixat nytt fiberduk till det lilla växthuset. Det fixades med en bit och sedan kom beslutet av att flytta växthuset, då det kanske blir lättare att skona växterna från den starka solen! 
Jag hade även införskaffa nytt jutesnöre, så jag kunde binda upp bland annat tomaterna, bättre än tidigare. Det blev ett antal krukor som jag flyttade över trädäcket, vissa mer än en gång... 
Det blev en rätt trevlig hörna nere vid trollhasslet. Tomaterna kan växa lite till nu, när de har lite bättre stöd.                            



tisdag 24 juni 2014

Nytt boende

 Jag har ett nytt boende på tomten. Äntligen har jag investerat i en insektsholk! Tycker att det har varit för lite insekter i trädgården i år. Tycker att det är en hel del växtligheter, med blommor och med doft (även om alla inte kommit i blom än), men jag jag tycker inte att det pollineras ordentligt bland mina krukor, så jag har försökt hjälpa insekterna på traven med sitt arbete genom att själv pollinera. Nu hoppas jag att några nya grannar vill flytta in i mitt lilla hotell, de betalar genom sitt arbete ;-), gärna lite fjärilar och bin...


Någon annan som skaffat sig en insektsholk? Tycker ni att det fungerar?

måndag 23 juni 2014

Svart paprika

Jag har några olika paprikor i min plantsamling. En svart paprika - tycker att den påminner lite om en aubergine när man tittar på den.
Jag skulle nog behöva gulla lite mer med den, om inte annat med det lilla växthuset den befinner sig i. Måste ta tag i att hänga in lite fiberväv och skydda mer mot solen. Även om det har varit en del dagar med mindre sol nu över midsommar, så ska det väl komma mer av solen snart.
Vad gäller paprikan: Jag har ännu inte smakat den - det ska dock bli spännande.




söndag 22 juni 2014

Sommarläsning

Ledighet - då menar jag verklig ledighet. Inte ledig från jobb, men en massa jobb saker som hänger över en, att rätta, att bedöma, att ge feedback på.
Nej med sommarlov är det ledighet på riktigt!! 
Man har (i alla fall jag) lite förväntningar, förhoppningar lite önskemål på vad man vill göra, några saker man vill hinna med.
Denna sommar går jag in i med en del inbokat i kalendern, men fortfarande en hel del tomma ark som kan fyllas med spontana saker, eller bara vara blanka då man bara är...
Jag har en liten önskan om att jag hinner läsa lite i sommar. Jag gillar (läser nästan bara) deckare. Jag läser/har läst en del svenska författare och är kanske lite insnöad på svenska deckarförfattare. Här är lite ur den hög jag tänkte beta av lite av i sommar...
Vad tänker du läsa i sommar??

fredag 20 juni 2014

Midsommar!

Midsommarafton... Passar på att visa de soliga blommorna på mina squash. Så gula och det lyser verkligen om de blommor som blommar. Som solar på midsommar!
Önskar er som hittat hit en skön midsommar.


torsdag 19 juni 2014

Äntligen ledighet!!

 Då var det äntligen sommarlov och ledighet!! Det har varit fina dagar, tills idag - solen hade kanske också tagit lite ledigt idag? Det har varit blåsigt, lite kallare och ikväll har det kommit flera regnskurar. Trots detta var barnen en runda i poolen.
Vi inleder ledigheten med en badbild från förra året...





tisdag 17 juni 2014

Det bär frukt!!

Det växer så det knakar i mitt lilla växthus. Jag har några paprikaplantor, som börja bära frukt. De två små karten som fanns för någon vecka sedan har vuxit till sig  de är numera små paprikor.
Med tanke på att det är en hel del blommor och knoppar på plantorna, så blir det nog fler...!



måndag 16 juni 2014

Omplantering av squash

I helgen blev det äntligen av!! Squashen som stått i köksfönstret skulle planteras ut. Krukor införskaffades och mer jord köptes.
De småplantorna hade fått en hel del blommor i knopp. Det är en "Eight balls" - där squachen kommer att vara mer som lite förstorade tennisbollar bollar.
I de stora krukorna valde jag att lägga gräsklipp, så det inte blir så kladdigt på blommor och blad.
Med spänning gå jag och hoppas att det blir lite som man kanske kan lägga på grillen i sommar.



torsdag 12 juni 2014

Egen sallad

Det har varit hektisk tid, med prov, redovisningar, bedömningar samt betygsättning. Det är rätt skönt att det mesta är över nu. Det börjar bli dax att varva ner och inta ett annat tempo!
Men redan nu har man fått en försmak av vad komma skall när semestern är här, vad gäller det som trädgården bjuder på. Ett par kvällar nu har jag plockat ihop kvällens sallad till maten - underbart med egenskördad sallad, färsk och krispig - full med smaker!
Egen blandning och mix av olika sorter...
Grönt är skönt!

måndag 9 juni 2014

Kanske det kan bli någon gurka...

Jag har prövat en för mig ny typ av gurka - bara för att det är roligt. Djungelgurka.
Jag har aldrig odlat gurka överhuvudtaget tidigare, men skam den som ger sig!
Jag satte några fröer och plötsligt kändes det som det var gurkplantor i hela köksfönstret. Några plantor satte jag ut tigit, med ett "hittepå" som skulle skydda mot den lite kalla luften och de kyligare nätterna. Blev sådär bra...
Jag plockade bort skyddsplasten och plantorna har farit lite illa, både under tiden med plasten och även efteråt.
Nu såg jag dock att det kommit nya skott som klättrar uppför armeringsjärnet och det fanns både små blommor och anlag till kanske blivande frukt...
Ja, det kanske kan bli några små söta gurkor trots lite dålig start?


söndag 8 juni 2014

Liten lupin som klarat sig.

För två år sedan grävdes det en hel del i trädgården - det jämnades till, drog upp lärkträd och buskar som varit häck, grävde ett stort håll som skulle bli pool, det dränerades mm. Då gav vi oss på att flytta en trollhassel, som mina föräldrar planterade en gång för länge sedan. Plantan kom från en julgrupp som min far hade fått. NU är trädet 5-6 meter högt. Jag gillar verkligen detta träd, men var rädd för att det inte skulle klara sig. Nu två år senare kan man ju konstatera att det har klarat sig. I år visade det sig att även några av de lupiner som fanns runt trädet tidigare också hade klarat sig, för i år kom den fram.
Lite undangömd undergrenarna och bladverken som hänger ner har den fått växa till sig i lugn och ro - två fina blommor stoltserar den med. 


torsdag 5 juni 2014

Årets första sockerärtsskida!!

Nämen!!!
Vid en närmare titt på sockerärtsplantorna - jag skulle titta på blommorna - visade det sig att det fanns frukt på plantan!! Hur snabbt gick inte det??
Så liten - men ack så fin...   ;-)

onsdag 4 juni 2014

Vilken energi man får!

När jag tittade till mina växter i det lilla växthuset (som jag fått låna av grannarna), möttes jag av blommor på en av aubergineplantorna, Små kart på ett par av paprikaplantorna. På paprikaplantorna finns de blommor på gång och fler knoppar.
Tänk att något sådant naturligt som blommande växter, kan få en att må så bra. Plötsligt fylld med energi att orka ta tag i arbetet med att rätta och bedöma samt förbereda betygsättningen.
Tack växter för allt ni ger mig - syre, glädje och energi i dubbel bemärkelse. (Har precis bedömt arbeten om fotosyntesen och cellandningen...)




tisdag 3 juni 2014

Till önskelistan

 IKEA:s PS-serie - jag har nämnt den tidigare. Här är två produkter från den serie som jag skulle vilja ha på min önskelista. Först denna underbara bänk. Den skulle passa bra in hos oss, i vår trädgård. Det är till och med så att jag skulle kunna tänka mig att ha mer än en sådan utplacerad...
(Bild hämtad från IKEA PS Kollektion )
 Sedan kan jag inte låta bli att tycka om denna hylla med knoppar. Just nu kan jag inte komma på det perfekta stället för en sådan hylla här hemma. Hmmmmm - kanske något att ha ute i trädgården, i växthuset eller till poolen?

(Bilder hämtad från IKEA PS Kollektion )

måndag 2 juni 2014

Årets första gubbar!!

Ikväll (söndag) när jag vattnade växterna i alla krukor jag har på runtom på trädäcket upptäckte jag att det plötsligt fanns två helt färdiga jordgubbar i en av krukorna! Det är årets första egna jordgubbar. Blev lite barnsligt lycklig över detta. 
När jag sedan fortsatte vattnande upptäckte jag att det är ytterligare gubbar på väg att mogna.



söndag 1 juni 2014

Juni - nu börjar sommaren!!

Vad tiden går! Redan juni månad!!!
Det är nu sommaren börjar i kalendern, även om jag kan tycka att vi haft en del dagar och kvällar redan som kan påminna om sommaren. 
Vad hör sommaren till om inte färsk potatis och jordgubbar - visst är det sommar? Eller vad tycker ni? Denna Kristihimmelfärdshelg har det blivit flera måltider med färsk potatis och igår blev det även jordgubbar med blåbär, glass och lite grädde till efterrätt.
Vardagslyx!!!


Nu ska jag återgå till att rätta lite medan jag sitter i min älskade hammock...